Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον χρόνο. Πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια, ποιους μήνες θα βρέχει πολύ και πότε ο χειμώνας θα θυμίζει…. καλοκαίρι.
«Μερομήνια» ονομάζει ο λαός μας τις πρώτες δώδεκα ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου.
Την ερμηνεία των μερομηνιών την έκαναν παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα των συγκεκριμένων ημερών της και έτσι πρόβλεπαν την κατάσταση του καιρού για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Η μέθοδος είναι πολύ απλή για όσους γνωρίζουν. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.
Οι απόψεις διίστανται για το πότε θα πρέπει να ξεκινούμε να παρατηρούμε τις ημέρες του Αυγούστου. Κάποιοι παρατηρητές ξεκινούν να βλέπουν τις καιρικές συνθήκες από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου. Μια άλλη μερίδα ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προσέχουν τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετραώρου. Αν για παράδειγμα, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.
Τα «μερομήνια» βέβαια, αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.