May 24, 2013

Για καθαρό αυτοκίνητο

   Οπως λένε η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Και επειδή ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας το περνάμε στο αυτοκίνητο, η φροντίδα και η καθαριότητα αυτού δεν αποτελεί μόνο θέμα κοινωνικής υπόστασης αλλά και ουσιώδους υγιεινής. Ποιος θέλει να περνάει τις ώρες του σε ένα περιορισμένο περιβάλλον, γεμάτο σκόνη και ενοχλητικές οσμές; Μάλλον κανείς. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να αναλάβετε δράση. Την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας, μην περιοριστείτε στην εξωτερική του εμφάνιση αλλά περάστε και στο εσωτερικό.


Τζάμια και καθρέφτες
   Οι γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου καθαρίζονται εύκολα, με ένα πανί και κάποιο απλό καθαριστικό τζαμιών. Καλό θα είναι να μην ψεκάζετε απευθείας επάνω στα τζάμια αλλά στο πανί, ώστε να αποφύγετε τυχόν στάγματα αλλά και την επαφή του καθαριστικού με τα περιβάλλοντα πλαστικά. Σε περίπτωση τώρα που το παρμπρίζ δείχνει λιπαρό εσωτερικά και δημιουργεί περίεργες αντανακλάσεις στο φως, μην δοκιμάσετε να το τρίψετε -όπως λένε ορισμένοι- με χαρτί εφημερίδας. Προμηθευτείτε ένα ειδικό πανί από κάποιο πρατήριο καυσίμων και καθαρίστε το με αυτό. Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση είναι η θολούρα να δημιουργείται από το σύστημα κλιματισμού. Γι΄ αυτό λοιπόν καλό θα είναι να καθαρίσετε κατόπιν το σχετικό φίλτρο, ώστε να αποφύγετε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. 
   Επιπροσθέτως, για όσα πίσω παρμπρίζ διαθέτουν αντιστάσεις, ο καθαρισμός τους θα πρέπει να γίνεται με τη φορά αυτών και όχι κάθετα, καθώς -σε παλαιότερες τουλάχιστον προτάσεις- υπάρχει κίνδυνος αυτές να καταστραφούν.

Καθίσματα και ταπετσαρίες
   Για τα καθίσματα και τις εσωτερικές ταπετσαρίες θα βρείτε μία μεγάλη γκάμα καθαριστικών στο εμπόριο. Προτιμήστε ένα μαλακό, ήπιο καθαριστικό, που ξεβγάζεται εύκολα και δεν αφήνει ίχνη. Για επίμονους λεκέδες μπορείτε να στραφείτε σε κάτι πιο «ειδικό», πάντοτε όμως με τη δέουσα προσοχή. Δοκιμάστε πρώτα να καθαρίσετε μία μικρή, μη εμφανή επιφάνεια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρώμα και την ύφανση της ταπετσαρίας. Εάν απαιτηθεί ξέβγαλμα, φροντίστε να απομακρύνετε ικανοποιητικά το καθαριστικό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως σκευάσματος, θα πρέπει ολοκληρώνοντας να αφήσετε το εσωτερικό να στεγνώσει καλά.

Δερμάτινες επενδύσεις
   Ως γνωστό, το δέρμα είναι ένα ευαίσθητο υλικό, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, αν θέλετε να το διατηρήσετε στην αρχική του κατάσταση για χρόνια. Η απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η σκόνη, ο ιδρώτας καθώς και οτιδήποτε άλλο έρθει σε επαφή με αυτό, μακροχρόνια, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις επάνω του. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αρκεί να γίνεται σε τακτική βάση, είναι να περνάτε όλες τις δερμάτινες επιφάνειες με ένα βρεγμένο και στραγγισμένο μαλακό πανί. Αυτό θα μαζέψει όλη τη σκόνη, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει επικαθήσει στην επιφάνεια του δέρματος. Προσοχή, κατά τον καθαρισμό δεν χρειάζεται να βάζετε ιδιαίτερη δύναμή, ενώ μετά από αυτόν απομακρύνετε όλη την υγρασία με ένα δεύτερο, στεγνό, μαλακό πανί.
   Για επίμονους λεκέδες μπορείτε πάντα να στραφείτε σε κάποιο ειδικό σκεύασμα που διατίθεται σε καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου. Εδώ μόνο προσοχή. Ανάλογα με το είδος και την ποιότητα του δέρματος, ποτέ δεν μπορείτε να είσαστε σίγουροι με το τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε καλύτερα να καθαρίσετε πρώτα μία μικρή, μη εμφανή γωνία και εάν το καθαριστικό δεν επηρεάσει την υφή και τη στιλπνότητα του δέρματος, τότε και μόνο τότε χρησιμοποιήστε το σε ευρύτερες επιφάνειες.

Ταμπλό
   Το ταμπλό αποτελεί την κυριότερη επιφάνεια από την οποία μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με το πόσο εκτιμά την καθαριότητα ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου. Ακόμα και ένα απλό ξεσκόνισμα με μία βούρτσα ή ένα πανί αρκεί να του αλλάξει τελείως εμφάνιση, μια όμως που αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, καλό θα είναι να μην περιοριστείτε εδώ. Πάρετε ένα μαλακό πανί και αφού το βρέξετε, σταγγίξτε το καλά. Κατόπιν περάστε προσεκτικά όλες τις επιφάνειες, φροντίζοντας να το ξεπλένετε, όποτε αυτό χρειαστεί. Αμέσως μετά σκουπίστε όλη την υγρασία με ένα στεγνό πανί.
    Είναι γεγονός ότι στο εμπόριο κυκλοφορεί μία πληθώρα καθαριστικών, τα οποία μάλιστα δίνουν ιδιαίτερη λάμψη στα πλαστικά και τις άλλες επενδύσεις. Δυστυχώς όμως πολλά από αυτά είναι αρκετά δυνατά και παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στην επιφανειακή φθορά κάποιων υλικών. Εάν φροντίζετε να καθαρίζετε συχνά το ταμπλό και συγχρόνως να το προστατεύετε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χρησιμοποιώντας κάποιο κάλυμμα ή μία ηλιοπροστασία, τότε δεν έχετε άμεση ανάγκη από κανένα σκεύασμα.
   Ολοκληρώνοντας, μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με μία βούρτσα ή κάποιο σκληρότερο πανί τα πεντάλ, καθώς επίσης και να αδειάσετε -εάν χρησιμοποιείτε- το σταχτοδοχείο. Το τελευταίο μπορεί να είναι πρακτικό για τους καπνιστές, στην πράξη όμως αποτελεί το νούμερο ένα ρυπογόνο παράγοντα του αυτοκινήτου, ειδικά στο θέμα των οσμών, όπου εύκολα μπορούν αν διαποτίσουν ακόμη και τις ίδιες τις ταπετσαρίες.

Ουρανός
   Ο ουρανός του αυτοκίνητου αποτελεί ένα μάλλον παρεξηγημένο τμήμα του εσωτερικού, καθώς σχεδόν ποτέ κανείς δεν ασχολείται με αυτόν. Για τον καθαρισμό του χρησιμοποιείστε ένα καθαριστικό εσωτερικών επιφανειών, το ίδιο που χρησιμοποιήσατε και για τις υφασμάτινες επενδύσεις. Ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης ψεκάστε προς αυτόν ή χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να απλώσετε το σχετικό σκεύασμα. Προσοχή μόνο, μην ασκήσετε μεγάλη δύναμη σε αυτόν γιατί το υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την επένδυση του ουρανού είναι αφρώδες και μπορεί να υποχωρήσει, δημιουργώντας ενοχλητικές στο μάτι κοιλότητες.   Μπορεί οι ευκαιρίες στα πλυντήρια αυτοκινήτων να είναι δελεαστικές, αλλά υπάρχουν τρόποι έξυπνοι, φτηνοί, ίσως και περίεργοι, που θα μεταμορφώσουν τα αυτοκίνητά μας σε… γυαλιστερή ατραξιόν

Μαλακτική κρέμα για να αστράφτει
   Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με ένα μαλακτικό μαλλιών, που περιέχει λανολίνη. Θα εκπλαγείτε, όταν δείτε τη γεμάτη φρεσκάδα «κερωμένη» εμφάνισή του. Η λανολίνη θα κάνει τη βροχή να γλιστρά χωρίς να αφήσει σημάδια στο αυτοκίνητό σας.

Αναψυκτικό για το παρμπρίζ
   Όταν βρέχει (ειδικά μετά από μια περίοδο μακράς ξηρασίας), το βρώμικο παρμπρίζ μετατρέπεται σε...χάος. Απαλλαγείτε από τις ραβδώσεις και τις κηλίδες χύνοντας αναψυκτικό τύπου «κόλα» στο παρμπρίζ σας. Τεντώστε μια πετσέτα (κατά μήκος του κάτω μέρος του παρμπρίζ) για να προστατεύσετε το χρώμα, και περιχύστε το παρμπρίζ.
   Οι φυσαλίδες του αναψυκτικού, θα αφαιρέσουν τη βρωμιά. Απλά φροντίστε να ξεπλύνετε πολύ καλά το αναψυκτικό μετά, γιατί η κολλώδης υφή του θα προσελκύσει τη σκόνη και τη βρωμιά.

Καθαρισμός στα φώτα
   Ένα σημείο, που οι περισσότεροι ξεχνάμε ή δεν καθαρίζουμε επιμελώς είναι τα φώτα του αυτοκινήτου. Βάλτε σε ένα παλιό ύφασμα, καθαριστικό τζαμιών και αρχίστε το τρίψιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε μία –δύο σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων, αν είναι πολύ βρόμικα και μετά να ξεπλύνετε καλά.

Βότκα, τα κάνει αόρατα
   Όταν έχει αδειάσει το δοχείο για τους υαλοκαθαριστήρες (και δε θέλετε να βάλετε τα ειδικά καθαριστικά των τζαμιών) σπεύσατε στο ντουλάπι με τα… ποτά. Σε μία κανάτα ή μπουκάλι καθαρό με καπάκι, ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια βότκα (τη φθηνότερη εννοείται) με 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλάκια του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Βιδώστε, ανακινήστε και είστε έτοιμοι να ψεκάσετε.

Παράθυρα για…φίλημα
Ο ιδανικότερος τρόπος για να καθαρίσετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας, είναι τα μωρομάντηλα, που έχετε συνήθως για ώρα ανάγκης. Τα υγρά αυτά μαντηλάκια μπορεί να φαίνεται, ότι θολώνουν τα παράθυρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

Καινούργιοι υαλοκαθαριστήρες;
   Οι υαλοκαθαριστήρες εκτός του ότι φθείρονται από τις καιρικές συνθήκες και χρειάζονται αλλαγή, συχνά «φιλοξενούν» σκόνη (ίσως και λάσπη) που μπορεί να χαράξει το παρμπρίζ σας.
   Καθαρίστε τα λάστιχά ακολουθώντας την απλή συνταγή: κάντε ένα διάλυμα από 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα και 1 λίτρο κρύο νερό. Περάστε απαλά τα λάστιχα και σκουπίστε τις δύο πλευρές με ένα μαλακό πανί ή απορροφητικό χαρτί εμποτισμένο με διάλυμα (π.χ τύπου μωρομάντηλα). Στη συνέχεια, σκουπίστε τα λάστιχα με ένα στεγνό πανί, πριν τοποθετήσετε τους υαλοκαθαριστήρες στη θέση τους.

Μαγειρική σόδα, η θαυματουργή
   Ρίξτε 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο, καθαρό με καπάκι και στη συνέχεια προσθέστε 1/4 του φλιτζανιού υγρό πιάτων και αρκετό νερό για να γεμίσει σχεδόν μέχρι πάνω. Βιδώστε το καπάκι, ανακινήστε καλά και όταν θελήσετε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας, βγάλτε το «μαγικό υγρό». Ανακινήστε το μπουκάλι ζωηρά, προσθέστε ζεστό νερό και ελάχιστο καθαριστικό εμπορίου και είναι έτοιμο για χρήση.

Κερωμένο, χωρίς κερί
   Σε ένα μεγάλο δοχείο νερό προσθέστε 1 φλιτζάνι κηροζίνης και έπειτα γυαλίστε με ένα καθαρό σφουγγάρι το αυτοκίνητό σας. Προσοχή όμως, μη ξεπλύνετε το αυτοκίνητο. Την επόμενη φορά που θα βρέξει, οι σταγόνες του νερού απλά θα γλιστρήσουν.

Μακριά από τη ζέστη…
   Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να μην πλένετε το αυτοκίνητο σας, μόλις σβήσετε τη μηχανή (όπου έχει ακόμα θερμοκρασία) ή όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, όπου «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος. Η μεγάλη θερμοκρασία δημιουργεί κηλίδες (λόγω του σαπουνιού), που στεγνώνουν πολύ γρήγορα, άρα πρέπει να το...ξαναπλύνετε.
…και τον ξηρό αέρα
   Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέγνωμα με ξηρό αέρα (ή η πιο φτηνή εκδοχή, να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας για να στεγνώσει μόνο του), αμέσως αφού το έχετε πλύνει, δημιουργεί αντιαισθητικά στίγματα στο εξωτερικό του.
   Καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό δέρμα (σαμουά) ή ένα μαλακό πανί, για να απορροφήσετε το επιπλέον νερό. Προσοχή, πάντα να ελέγχετε ότι τα πανιά και το δέρμα που χρησιμοποιείτε, είναι τελείως καθαρά και δεν έχουν «μικροβρωμιές» (σκόνες πχ), οι οποίες μπορούν να χαράξουν το αυτοκίνητό σας.

No comments:

Post a Comment

/body