Jul 25, 2013

Mosquito things

   Ένας από τους πιο ενοχλητικούς επισκέπτες του καλοκαιριού είναι ίσως τα κουνούπια. Προσωπικά έχω μεγάλο πρόβλημά αφού συνήθως συγκεντρώνω γύρω μου αυτά τα βαμπιράκια και οι υπόλοιποι την βγάζουν καθαρή. Σύμφωνα με ότι διάβασα στον μεγάλο κόσμο του internet, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που τα κρατάνε μακριά. 
   Αυτό που έχω κάνει εγώ στο σπίτι μου είναι να έχω βάλει σε όλα τα παράθυρα, είτε σήτα είτε τούλι. Τουλάχιστον στο σπίτι δεν με τσιμπάνε, ούτε παίζω βραδινό κυνηγητό προτού κοιμηθώ. Τώρα το τι γίνεται όταν πάω έξω είναι άλλο θέμα. Σε κάθε τσίμπημα υποφέρω και τα πόδια μου είναι διάστικτα με σημάδια ακόμη και από παλαιότερες χρονιές. Στην μάχη με τα κουνούπια βγαίνω πάντα ηττημένη...
  • Απομακρύνετε, αν είναι δυνατόν, αντικείμενα που συγκρατούν νερό, όπως μικρά δοχεία, ποτίστρες ζώων, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, πιατάκια από γλάστρες κ.ά., μέρη δηλαδή όπου συγκεντρώνονται τα συγκεκριμένα έντομα.
  • Μην αφήνετε νερό να λιμνάζει στο μπαλκόνι σας. Κοιτάξτε για τυχόν διαρροές σωλήνων νερού και υπαίθριες βρύσες που στάζουν. Το νερό μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια.
  • Αν έχετε στον κήπο σας, για καλλωπιστικούς λόγους, μικρές λιμνούλες, βάλτε μέσα ψάρια του γένους Gambusia, τα οποία τρέφονται με προνύμφες κουνουπιών. Θα τα βρείτε σε μεγάλα pet shops.
  • Μπορείτε επίσης να σκορπίσετε καρφάκια γαρίφαλου ή φύλλα κυπαρισσιού στα παράθυρα ή στην πόρτα σας. Τα κρατούν, επίσης, μακριά οι μυρωδιές του ξιδιού και του κρεμμυδιού, οι οποίες όμως είναι δυσάρεστες και σε εσάς.
  • Ένα αιθέριο έλαιο που μπορεί να απομακρύνει τα κουνούπια είναι η λεβάντα. Θα τη βρείτε και αυτή σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα ή μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες στην ειδική συσκευή διάχυσης.
  • Εντομοαπωθητικές ιδιότητες λέγεται ότι διαθέτει και το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.
  • Το πιο γνωστό φυσικό εντομοαπωθητικό είναι η citronella, πρόκειται για ένα φυτό με έντονη μυρωδιά που απομακρύνει τα κουνούπια. Θα βρείτε διάφορα προϊόντα που βασίζονται σε αυτό το φυτό όπως εντομοαπωθητικά σπρέι ή γαλακτώματα, κεριά με αιθέριο έλαιο του φυτού κτλ.
  • Μη φοράτε έντονα αρώματα και αποσμητικά γιατί η μυρωδιά τους προσελκύει τα κουνούπια. Προτιμήστε αποσμητικά, λακ, ζελέ και γενικότερα προϊόντα περιποίησης χωρίς άρωμα.
  • Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα στις εξόδους σας φοράτε παντελόνι και μπλούζα με μακριά μανίκια.
  • Χρησιμοποιείτε τα εντομοαπωθητικά κεριά όταν κάθεστε έξω.
  • Εντομοαπωθητική δράση θεωρείται ότι διαθέτει ο βασιλικός. Μπορείτε να βάλετε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι σας για να κρατήσετε τα κουνούπια σε απόσταση. 
  • Προσθέστε σε ένα μπουκαλάκι βαποριζατερ λίγο στοματικό διάλυμα με άρωμα μέντας και ψεκάστε κοντά στα φυτά και μέσα στο σπίτι σας, για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά. Είναι ένα κόλπο που όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι «λειτουργεί».

1 comment:

  1. Επίσης :

    Σκόρδα: Μάλιστα σκόρδα. Καθαρίστε δυο τρία, βάλτε σε διάφορα μέρη στην βεράντα και τα κουνούπια δεν θα σας πλησιάσουν.

    Λεμόνι και γαρύφαλλα: Κόβετε το λεμόνι στη μέση και καρφώνετε πάνω του γαρυφαλλάκια

    Lemongrass: Αγοράστε μια γλάστρα και θα σας χρησιμεύσει και στα φαγητά σας, αφού το λεμονόχορτο δίνει υπέροχο άρωμα, γεύση και στην προκειμένη περίπτωση διώχνει τα κουνούπια.


    ReplyDelete
/body