Sep 8, 2015

Μερομήνια

   Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον χρόνο. Πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια, ποιους μήνες θα βρέχει πολύ και πότε ο χειμώνας θα θυμίζει…. καλοκαίρι.
    «Μερομήνια» ονομάζει ο λαός μας τις πρώτες δώδεκα ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου.
    Την ερμηνεία των μερομηνιών την έκαναν παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα των συγκεκριμένων ημερών της και έτσι πρόβλεπαν την κατάσταση του καιρού για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
   Η μέθοδος είναι πολύ απλή για όσους γνωρίζουν. Παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.
Οι απόψεις διίστανται για το πότε θα πρέπει να ξεκινούμε να παρατηρούμε τις ημέρες του Αυγούστου. Κάποιοι παρατηρητές ξεκινούν να βλέπουν τις καιρικές συνθήκες από την 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου. Μια άλλη μερίδα ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, από τις 14 Αυγούστου έως και τις 25 Αυγούστου. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προσέχουν τις καιρικές συνθήκες ολόκληρου του εικοσιτετραώρου. Αν για παράδειγμα, στις 18 Αυγούστου, βρέχει το βράδυ τότε τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη θα έχει άσχημο καιρό.
   Τα «μερομήνια» βέβαια, αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Έχει, όμως, πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Σεπτέμβρης 2015
Αρχές μήνα (1 έως 13): Γενικά ήπιος θα κυλήσει στις αρχές του ο Σεπτέμβρης με τα επίπεδα της θερμοκρασίας να είναι κανονικά για την εποχή, ηλιόλουστες ημέρες και έλλειψη βροχοπτώσεων.
Μέσα μήνα (14 έως 23): Μετά τις 14 του μήνα και έπειτα θα μας κάνουν ποδαρικό οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Τέλη μήνα (24 έως 30): Τέλη του Σεπτέμβρη περιμένουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και ποιο συχνές βροχοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες γύρω στις 23 με 25 του μήνα, τις τελευταίες τώρα μέρες πριν βγει ο Σεπτέμβρης θα έχουμε καλό καιρό με ηλιόλουστες ημέρες.

Οκτώβριος 2015
Αρχές μήνα (1 έως 14): Γενικά ήρεμος φαίνεται να ξεκινάει ο Οκτώβρης αρχικά μέχρι τις 9 με 10 περίπου του μήνα όπου αναμένουμε κάποιες παροδικές βροχοπτώσεις, από θερμοκρασιακής άποψης θα έχουμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.
Μέσα μήνα (15 έως 24): Από τα μέσα του μήνα τώρα αναμένουμε κάποιες γρήγορες κακοκαιρίες με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως τα βόρεια και ανατολικά τμήματα.
Τέλη μήνα (25 έως 31): Οι τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου θα μας αφήσουν με σχετικά καλό καιρό δηλαδή ηλιόλουστες ημέρες και με απουσία ανέμων.

Νοέμβριος 2015
Αρχές μήνα (1 έως 13): Ήπιος θα ξεκινήσει ο Νοέμβρης με ηλιόλουστες ημέρες αλλά και κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, κάποιες τοπικές βροχές όχι ιδιαίτερης έντασης θα έχουμε γύρω στις 10 με 13ης του μήνα.
Μέσα μήνα (14 έως 23): Μικρή πτώση της θερμοκρασία στα μέσα του μήνα και τοπικές βροχοπτώσεις όχι ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας, με αρκετά ενδιάμεσα διαστήματα βελτίωσης. Κάπου στις 20 με 23ης του μήνα αναμένουμε αλλαγή του καιρού ερχόμενη από τα δυτικά με βροχές, αλλά και πάλι μικρής έντασης και διάρκειας, γρήγορα θα επέλθει σχετική βελτίωση.
Τέλη μήνα (24 έως 30): Οι τελευταίες μέρες του μήνα θα μας αποχαιρετήσουν με αρκετές συννεφιές και σποραδικές βροχοπτώσεις κυρίως, γρήγορα όμως γύρω στις 27 με 28 θα βελτιωθεί σημαντικά.
Σημειώσεις: Γενικά ήπιος και χωρίς ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας βροχές.

Δεκέμβριος 2015
Αρχές μήνα (1 έως 14): Κάποιες βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα χωρίς ιδιαίτερη ένταση και διάρκεια με αρκετά διαστήματα βελτιώσεων. Γύρω στις 8 με 7 του μήνα αναμένουμε απότομη πτώση της θερμοκρασία με ξερόκρυο και τοπικές νεφώσεις.
Μέσα μήνα (15 έως 24): Αρκετά κρύες ημέρες και ιδιαίτερα νύχτες, με πολύ μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας παγετού αλλά με έλλειψη φαινομένων βροχής η χιονιού.
Τέλη μήνα (25 έως 31): Στα τέλη τώρα του μήνα περιμένουμε κάποιες βροχές για τα πεδινά ενώ χιόνια θα έχουμε στα ορεινά τμήματα, γύρω στις 29 με 31 του μήνα αναμένουμε κακοκαιρία ερχόμενη από τα δυτικά που θα επηρεάσει δυτικές περιοχές αρχές Ιανουαρίου.
Σημειώσεις: Κύριο χαρακτηριστικό το ξερόκρυο και ο μειωμένος αριθμός βροχοπτώσεων.

Ιανουάριος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 14): Αρχές του μήνα περιμένουμε κάποιες καταιγίδες με κατά τόπους έντονα φαινόμενα που θα επηρεάσουν τα δυτικά τμήματα ενώ κάποια χιόνια θα έχουμε στα δυτικά ορεινά. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα κοπάσουν με μερική βελτίωση του καιρού. Παροδικές ασθενείς βροχοπτώσεις θα έχουμε από τις 8 περίπου του μήνα και μετά με διαστήματα ύφεσης.
Μέσα μήνα (15 έως 24): Αρκετά κρύες ημέρες μας περιμένουν στα μέσα Ιανουαρίου 2016 ενώ από άποψη φαινομένων θα έχουμε περιορισμένα πράγματα. Κάποιες βροχές και χιόνια στα ορεινά ημιορεινά τμήματα του νομού θα έχουμε γύρω στις 15 με 19 του μήνα, ενώ τα χιόνια έως και τις 24 θα κατέβουν μέχρι τα πεδινά (κέντρο Αθήνας) αλλά δεν θα είναι δυνατές χιονοπτώσεις για να έχουμε χιονοστρώσεις ή προβλήματα.
Τέλη μήνα (25 έως 31): Το τέλος του Ιανουαρίου θα έχει γενικά βελτιωμένο καιρικό σκηνικό με το κρύο να παραμένει αλλά τα φαινόμενα να περιορίζονται λίγο. Γύρω στις 28 του μήνα θα έχουμε μια επιδείνωση του καιρού με κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις πάλι μέχρι τα πεδινά, γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Φεβρουάριος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 10): Ο Φεβρουάριος θα ξεκινήσει με αρκετό κρύο αλλά και με ηλιόλουστες ημέρες, βέβαια ο ήλιος θα είναι με “δόντια”. Μέχρι τις 5 περίπου του μήνα θα είναι γενικά καλός με μόνη εξαίρεση το κρύο, μετά τις 5 θα έχουμε κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις (χιόνια για τα ορεινά) που προς τις 10 του μήνα θα γενικευτούν και θα ενταθούν.
Μέσα μήνα (11 έως 20): Από τα μέσα του μήνα αναμένουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού που γύρο στις 15 με 17 θα έχει ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά ενώ καταιγίδες που πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα θα σημειωθούν στα υπόλοιπα τμήματα. Η θερμοκρασία να σημειωθεί πως θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Τέλη μήνα (21 έως 29): Το τέλος του Φεβρουαρίου εμφανώς βελτιωμένο θα έχει κάποια χιόνια στα ορεινά ενώ παροδικές βροχοπτώσεις θα σημειώνονται στον νομό, με μικρά διαδοχικά διαστήματα βελτίωσης. Γύρο στις 25 του μήνα όμως περιμένουμε και 2η σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές πάλι χιονοπτώσεις που θα πλήξουν περισσότερο τα δυτικά και βόρεια ορεινά – ημιορεινά τμήματα ενώ βροχές και χιονόνερο θα έχουμε στα υπόλοιπα, γρήγορα όμως ο καιρός μέχρι τις 29 θα βελτιωθεί.

Μάρτιος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 14): Ο μήνα Μάρτιος θα ξεκινήσει με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά με πολλές από τις πρώτες ημέρες του με καλό καιρό. Από τις 8 περίπου του μήνα και μετά φαίνεται ότι ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνετε σιγά-σιγά με βροχοπτώσεις οι οποίες θα έχουν γενικευμένο χαρακτήρα από τις 14 και μετά.
Μέσα μήνα (15 έως 24): Από τις 15 και έπειτα περιμένουμε αρκετές βροχοπτώσεις που κατά βάση θα επηρεάσουν τα βόρεια – βορειοανατολικά τμήματα ενώ στα υπόλοιπα θα έχουμε και ορισμένα διαστήματα μικρής βελτίωσης του καιρού. Τα φαινόμενα δεν αναμένονται να έχουν έντονο χαρακτήρα.
Τέλη μήνα (25 έως 31): Το τέλος του μήνα περιμένουμε ημέρες με συννεφιά και κάποιες σποραδικές βροχοπτώσεις έως και τις 29 περίπου, μετά θα έχουμε σημαντική βελτίωση του καιρού.
Απρίλιος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 13): Αρχικά ο Απρίλης φαίνεται να ξεκινάει με καλό καιρό, ηλιόλουστες ημέρες δηλαδή και θερμοκρασίες σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Από τις 7 με 8 του μήνα αναμένουμε σταδιακή αλλαγή του καιρού με βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν πρώτα από τα δυτικά τμήματα και έως τις 13 θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα.
Μέσα μήνα (14 έως 23): Στα μέσα του μήνα τώρα περιμένουμε διαδοχικές κακοκαιρίες (με σποραδικές βροχοπτώσεις) με ενδιάμεσα διαστήματα μικρών βελτιώσεων του καιρού.
Τέλη μήνα (24 έως 30): Τις τελευταίες ημέρες του Απρίλη κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι συννεφιασμένες ημέρες σχεδόν μέχρι και το τέλος.

Μάιος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 14): Νεφελώδεις ημέρες με μικρά διαστήματα ανοίγματος του καιρού. Από τις 10 περίπου του μήνα αναμένουμε επιδείνωση του καιρού με βροχές.
Μέσα μήνα (15 έως 24): Στα μέσα τώρα του μήνα αναμένουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες) που πολύ πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Το διάστημα της έντονης κακοκαιρίας το τοποθετώ γύρω στις 15 με 18 του μήνα. Μετά τις 20 αναμένουμε σταδιακή βελτίωση του καιρού.
Τέλη μήνα (25 έως 31): Τέλος του μήνα αναμένουμε σπασμένο καιρό με ηλιοφάνεια αλλά και συννεφιά, οδεύοντας όμως στο τέλος Μαΐου ο καιρός θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Σημείωση: Πολύ ασυνήθιστος καιρός που περισσότερο φθινόπωρο παρά άνοιξη θα θυμίζει.

Ιούνιος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 13): Ο Ιούνιος θα ξεκινήσει με νεφώσεις και τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά ορεινά τμήματα, μετά τις 4 περίπου του μήνα αναμένουμε σημαντική βελτίωση του καιρού χωρίς όμως να λείψουν κάποιες συννεφιές πάλι στις 10 με 13 του μήνα. Δροσερές οι αρχές του μήνα από θερμοκρασιακής άποψης.
Μέσα μήνα (14 έως 23): Στα μέσα του Ιουνίου περιμένουμε σημαντική επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με καταιγίδες που τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα. Η κακοκαιρία τοποθετείται το διάστημα 17 με 19 του μήνα περίπου. Ύστερα αναμένουμε σταδιακή ύφεση.
Τέλη μήνα (24 έως 30): Τα τέλη του Ιουνίου αναμένουμε ηλιόλουστες ημέρες με απουσία ανέμων και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ιούλιος 2016
Αρχές μήνα (1 έως 14): Καλός ο Ιούλιος μέχρι και τις 10 περίπου του μήνα χωρίς ιδιαίτερα ζεστές ημέρες για καλοκαίρι καθώς και αρκετή νηνεμία. Από της 10 και μετά θα ξεκινήσουν κάποιες αστάθειες στα δυτικά και βόρεια ορεινά τμήματα.
Μέσα μήνα (15 έως 24): Μετά τις 15 αναμένουμε να σημειωθούν κάποιες καταιγίδες στα βόρεια και δυτικά τμήματα και κατά περιόδους και στα υπόλοιπα κεντρικά.
Τέλη μήνα (25 έως 31): Στο τέλος του μήνα ο καιρός θα καταστεί ηλιόλουστος με κάποιες παροδικές νεφώσεις άνευ σημασίας κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών του.


Τι λέτε να το κοιτάμε κ να σημειώνουμε αν έπεσαν μέσα οι προβλέψεις? 
Σε λίγο καιρό θα αναρτήσω κ σημάδια της φύσης και πως τα εξηγούσαν για τον καιρό οι παπούδες μας

No comments:

Post a Comment

/body