Oct 22, 2015

nedas waterfalls

    Καλοκαιρινές διακοπές λοιπόν (εκδρομή του 2013). Αρχαία Ολύμπια, χάρη στον καλό φίλο του αγοριού μου που είχε την καλοσύνη να μας φιλοξενήσει (ένα ευχαριστώ και από εδώ Βαγγέλη!!!)
Ο μεγάλος καταρράκτης
    Κοντά στην Ολύμπια έχει αρκετά ποτάμια. Ένα από αυτά δημιουργεί καταρράκτες, και είπαμε να το επισκεφτούμε έχοντας ακούσει πολλά για το τοπίο. Το όνομα του ποταμού αν ξέρετε την περιοχή, καλά το μαντέψατε, Νέδα. Και είναι Η Νέδα παρακαλώ. Το ένα από τα τρία ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα. Το άλλο είναι η Έρκυνα το ποτάμι που διασχίζει την Λιβαδειά. Και οι δύο ήταν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία νύμφες-θεότητες των νερών. Νομίζω υπάρχει και η Αραπίτσα στη Νάουσα. (Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για παιχνίδι γνώσεων)
    Ξέρω ότι υπάρχει διαδρομή για πορεία διάρκειας 7 με 8 ώρες διασχίζοντας το φαράγγι, αλλά καλό θα είναι να ξέρετε πως το περπάτημα μέσα στο (κρύο) ποτάμι και σε ορισμένα σημεία ακόμα και το κολύμπι, είναι μέρος της διαδρομής.
    Πάμε στην διαδρομή με το αμάξι. Δεν είμαι αποτρεπτική απλά ενημερώνω για την διαδρομή σύμφωνα με ότι κάναμε.
    Ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, ένας μικρός επαρχιακός δρόμος φτάνει μετά από 18 χλμ στο ορεινό χωριό Πλατάνια. Από εκεί ξεκινά ένας πλάγιος χωματόδρομος για 2-3 χιλιόμετρα. Να θυμάστε ότι επειδή είναι χωματόδρομος και κατηφοριά, το αμάξι θα σκονιστεί και θα ταλαιπωρηθεί. Μην το πιέσετε πάρα πολύ, εκτός και αν είναι 4χ4 και είναι στο στοιχείο του. Για χαμηλωμένο αμάξι ούτε συζήτηση, λόγω λακκουβών και δύσκολων σημείων. Λίγο πριν την μέση της διαδρομή θα βρείτε ένα πλάτωμα με σκαμμένο βράχο. Ένα είναι, δεν θα το μπλέξετε. Κάπου εκεί έχετε κάνει το 1/3 της διαδρομή θα έλεγα, όποτε υπολογίστε, και όπου μπορέσετε να παρκάρετε για να μην καταπονήσετε πολύ το αμάξι. Το πλυντήριο αυτοκινήτων το έχετε ήδη σίγουρο. Στην επιστροφή για να το βρείτε, έχετε να περπατήσετε λίγο ανηφόρα και καλό είναι να έχετε λίγο νεράκι μαζί σας.
    Ελπίζω να έχετε πάρει άνετα παπούτσια (ίσως σκέτη σαγιονάρα να σας κουράσει), μαγιό, αντηλιακό, φωτογραφική, αν θέλετε και κανένα νερό για την διαδρομή. Ξεκινάτε να περπατάτε από που έχετε παρκάρει, με κατεύθυνση προς τα κάτω. Ένας είναι ο δρόμος δεν θα χαθείτε… Κάποια στιγμή περνάτε ένα γεφυράκι, και είναι και το τελευταίο σημείο σε αυτή την πλευρά που φτάνει αμάξι. Εκεί στα δεξιά έχει την καντίνα. Αν θέλετε αγοράζετε νερό αν δεν έχετε πάρει μαζί ή έχει τελειώσει, και ξεκινάτε το μονοπάτι. Ανεβαίνετε, κατεβαίνετε, μικρά λοφάκια. Είναι άνετο και βατό αλλά παρότι μόνο 800 μέτρα κουράζει αν είστε ξεσυνηθισμένοι στο περπάτημα. 

Ο μικρός στο γεφυράκι
    Κάποια στιγμή φτάνετε σε ένα πλατωματάκι με γεφυράκι, μια μικρή λιμνούλα και έναν μικρό καταρράκτη. Προς τα δεξιά είναι ο βασικός καταρράκτης. Δυστυχώς, συνήθως θα ακολουθήσετε τις φωνές χαρούμενων ταξιδιωτών που φωνάζουν ο ένας στον άλλον σαν να δουλεύουν σε φασαριόζικο εργοστάσιο. Παρακαλώ μην τους μιμηθείτε. Είναι κρίμα να χάνονται οι ήχοι της φύσης (πουλιά, ροή νερού, θρόισμα φύλλων) επειδή φωνάζουμε σαν να μην υπάρχει αύριο. (γκρινιάζω, το ξέρω.) Αν θέλετε, θυμηθείτε να έχετε μια τσαντούλα για τα σκουπιδάκια σας και αν θέλετε μαζεύετε και κάποια που άφησαν προηγούμενοι από εσάς. 

Το βασικό ποτάμι
     Η λιμνούλα που έχει εκεί είναι σε μια απίθανη απόχρωση του γαλάζιου και άκρος δελεαστική για βουτιά. Μπείτε, έχοντας στο μυαλό σας ότι η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Αν δεν έχετε ξαναβουτηξει σε νερά ποταμού, μην πάρετε φόρα και πάτε για βουτιά. Δεν έχει εκεί κοντά καρδιολόγους συνήθως.
      Αριστερά στο γεφυράκι, έχει το βασικό ποτάμι και μπορείτε να κατεβείτε από κάποια σχοινιά που υπάρχουν εκεί αν θέλετε. Αλλά και πάλι, το νερό είναι πάρα πολύ κρύο... 
Έχετε πάει σε άλλους καταρράκτες να μας προτείνετε?

No comments:

Post a Comment

/body