Jan 7, 2013

Το παιχνίδι της χαράς

Πολυάννα -Το παιχνίδι της χαράς. Συγγραφέας, Ελεανόρ Πόρτερ.
Βιβλίο με την ιστορία ενός κοριτσιού που προσπαθεί και καταφέρνει να είναι αισιόδοξο και χαρούμενο. Και όχι μόνο τα καταφέρνει αλλά βοηθάει και τους γύρω της να βρίσκουν λόγους να είναι χαρούμενοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Το αγάπησα. Το λάτρεψα. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Το διάβασα κάποια στιγμή γύρω στα 12 (ηλικία που προτείνεται το βιβλίο). Έκτοτε το έχω διαβάσει πολλές φορές. Άλλες φορές σε δύσκολες στιγμές, άλλοτε επειδή απλά το πεθύμησα. Φυσικά σε κάποια σημεία η γραφή είναι κάπως απλοϊκή λόγω της ηλικίας στην οποία απευθύνεται, αλλά τα μηνύματα που μου δίνει, και η αισιοδοξία είναι ίσως ότι πιο όμορφο. Δύσκολο στην εποχή μας να «παίξεις» το παιχνίδι, αλλά αξίζει η προσπάθεια. Διαβάστε το εσείς, κάντε το δώρο, και αν μπορείτε εφαρμόστε το.
Η Πολυάννα ζει με τον πατέρα της (που είναι πάστορας) σε δύσκολες συνθήκες σε ιεραποστολές. Κάποια στιγμή ζητάει να της σταλεί με το ταχυδρομείο μια κούκλα. Κατά λάθος λαμβάνει ένα ζευγάρι δεκανίκια. Και ο πατέρας της, της διδάσκει ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένη που δεν τα έχει ανάγκη και είναι υγιής. (Συμπληρώνω με προσωπική άποψη, και να τα προσφέρει σε κάποιον που τα έχει ανάγκη και να τον βοηθήσει). Αυτό είναι και το παιχνίδι. Να βρίσκει αιτίες χαράς σε δύσκολες στιγμές. Το βιβλίο ξεκινάει όταν η μικρή πάει να ζήσει με την θεία της, και η ιστορία είναι απλή. Το κοριτσάκι το εφαρμόζει σαν νοοτροπία και πλέον σε όλα βρίσκει λόγους χαράς. Τίποτα δεν την στεναχωρεί και μεταδίδει αυτή την αισιοδοξία.
Έχουν εκδοθεί διάφορα βιβλία που βρίσκουν την Πολυάννα σε διάφορες ηλικίες, αλλά θεωρώ το πρώτο ίσως το πιο δυνατό και συγκινητικό. Οκ ίσως κάποιες φορές να βρίσκει περίεργους λόγους να είναι χαρούμενη παρά τις πραγματικές δυσκολίες. Αλλά και όταν είμαστε μέσα στην γκρίνια και την δυστροπία τι καταλάβαμε? Περίπου 200 σελίδες (υπερβολικής ίσως για κάποιους, για μένα ακριβώς όση χρειάζεται) αισιοδοξίας, για όλες τις ηλικίες.
Kat 

No comments:

Post a Comment

/body