Feb 7, 2013

Κουζίνα. Ελάχιστες απώλειες...

   Υπολογίστε σωστά τις ποσότητές σας, ξαναχρησιμοποιήστε τα υλικά σας όπου αυτό είναι δυνατό και ανακυκλώστε… Αυτά είναι τα βασικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε στο ελάχιστο τις απώλειες στην κουζίνα σας…

Μαγειρέψτε τα «μαυρισμένα» φρούτα
Αν δεν φάγατε τις μπανάνες που πήρατε ή τις πολύ μαλακές φράουλες, μην τις πετάξετε. Δοκιμάστε να ψήσετε τα φρούτα αυτά και να κάνετε νόστιμα κέικ μπανάνας, μαρμελάδες ή κομπόστα για το γιαούρτι και το παγωτό σας.
Κάντε τυρί το γάλα σας
       Αν σας είναι δύσκολο να πιείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι γάλα πριν αυτό λήξει και δεν προνοήσατε να πάρετε τη μικρότερη συσκευασία, δοκιμάστε να το κάνετε cottage cheese. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα προσθέτοντας ¼ της κούπας ξύδι μέσα στο γάλα που βράζει. Αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα. Περάστε το μείγμα στη συνέχεια από σουρωτήρι και αφήστε να στραγγίξει καλά. Το στέρεο αυτό μείγμα μπορείτε να το αναμίξετε με το αλάτι και την κρέμα γάλακτος για να γίνει πιο κρεμώδες.
Μην πετάτε τα ανοιγμένα chips σας
     Ανοίξατε ένα σακουλάκι πατατάκια αλλά δεν καταφέρατε να το φάτε όλο και τώρα, 4 μέρες μετά, τα chips έχουν πανιάσει; Έχουμε τη λύση: βάλτε τα σε ένα γυάλινο μπολ και τοποθετήστε τα για 10 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα σε υψηλή θερμοκρασία ή στον φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να «χρυσίσουν». Θα ξαναγίνουν τραγανά και δεν θα πάνε χαμένα.
Μην πετάτε τα υπολείμματα του καφέ σας
         Οι κόκκοι του καφέ είναι το καλύτερο μέσο για να διώχνετε τα μυρμήγκια από τον πάγκο της κουζίνας σας. Επιπλέον, απομακρύνουν τις άσχημες μυρωδιές από την κουζίνα και βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών. Ας τους δώσουμε λοιπόν, μια ακόμα ευκαιρία…
Κάντε ξανά τραγανό το φύλλο από τις πίτες σας
          Αν σας περίσσεψαν μερικά κομμάτια πίτας ή ακόμα και πίτσα, αλλά στο ψυγείο το φύλλο και η ζύμη τους πάνιασε, μη βιαστείτε να τις ρίξετε στα σκουπίδια ή να τις φάτε ανόρεχτα. Απλώς μην χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε μέτρια φωτιά στο τηγάνι για 4-5 λεπτά ή ακόμα καλύτερα στον φούρνο σας στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν καλά, καλύπτωντάς τα με αλουμινόχαρτο.
«Ανακυκλώστε» τα αναψυκτικά σας
         Σίγουρα ένα ποτήρι με ξεθυμασμένο αναψυκτικό δεν σας ξετρελαίνει. Τι θα λέγατε όμως, για ένα υπέροχο παγωμένο γλειφιτζούρι από cola ή πορτοκαλάδα; Ρίξτε το περισσευούμενο αναψυκτικό στις παγοθήκες σας τοποθετώντας μέσα ένα μικρό ξυλάκι. Αφήστε το υγρό να παγώσει και έχετε αμέσως άλλο ένα snack –τέλειο για το καλοκαίρι- με λίγες θερμίδες…
Μην πετάξετε τίποτα από το λεμόνι σας
          Όταν μια συνταγή επιτάσσει να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες λεμονιού, μην βιαστείτε να κόψετε στη μέση ένα λεμόνι. Απλά τρυπήστε το «δέρμα» του με μια οδοντογλυφίδα και πιέστε μέχρι να βγει η ποσότητα που χρειάζεστε. Στη συνέχεια, καλύψτε την τρυπούλα με ένα κομμάτι ταινίας ή με λίγη μεμβράνη και κρατήστε το λεμόνι όπως και πριν στο ψυγείο.
Δείτε τη μπαγιάτικη φρατζόλα με άλλο μάτι
             Μην σπαταλάτε πια το ξερό σας ψωμί. Εκτός από το να το χρησιμοποιήσετε για τα μπιφτέκια σας ή να το κάνετε παξιμάδι, μπορείτε να το τεμαχίσετε σε μικρά κυβάκια, να το σωτάρετε με μπαχαρικά κι ελάχιστο ελαιόλαδο στο τηγάνι και να το ψήσετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει… κρουτόν.
Περίσσεψαν καθαρισμένες πατάτες;
        Μην τρέξετε απερίσκεπτα να τις πετάξετε επειδή θα μαυρίσουν στο ψυγείο. Γεμίστε ένα μπολ με κρύο νερό και λίγο ξύδι, βάλτε τις μέσα και θα διατηρηθούν στο ψυγείο σας για 3-4 μέρες. Απλά φροντίστε τις επόμενες ημέρες να τις μαγειρέψετε.
Κρατήστε περισσότερο το μαρούλι σας
        Ένα μαρούλι σίγουρα θα διατηρηθεί στο ψυγείο περισσότερο, αν το μεταφέρετε από την κλασική πλαστική σακούλα του σε μια χάρτινη. Το μαρούλι θέλει αέρα για να διατηρηθεί και μην βιάζεστε να αφαιρέσετε τα χαλασμένα εξωτερικά του φύλλα πριν το κόψετε. Ακόμα κι αυτά είναι χρήσιμα για να διατηρηθούν τα εσωτερικά φύλλα τραγανά για λίγο περισσότερο.
Τελευταίο στάδιο; Κομποστοποίηση…
        Κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας φάνηκε χρήσιμο, η κομποστοποίηση των παλιών φρούτων και λαχανικών σας μπορεί να δώσει ζωή στα φυτά σας, όπως το λίπασμα…
Πηγή The net

No comments:

Post a Comment

/body