Jul 30, 2013

Ήλιε που καις

 Μια και ακόμη δεν έχω πάει διακοπές, γύρισα το Internet για να μαζέψω συμβουλές για το ηλιακό έγκαυμα και να σας τις πω και να τις ακολουθήσω (αχρείαστες να είναι).
Συνήθως ηλιακό έγκαυμα παθαίνουμε τις πρώτες μέρες χωρίς να αποκέιεται τις υπόλοιπες
  Δείτε λοιπόν τις  συμβουλές που ανακάλυψα και πιστεύω θα σας φανούν πολύ χρήσιμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Ντους 

  Κάντε σύντομα ντους για να ελαττώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Αυτό επίσης θα βοηθήσει να μειωθούν η θερμότητα από το έγκαυμα και ο πόνος. Όταν μπείτε για ντους, σιγουρευτείτε πως το νερό είναι δροσερό προς κρύο και όταν βγείτε από το μπάνιο, σκουπιστείτε ταμποναριστά. 
  Το σαπούνι δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, γιατί μπορεί να στεγνώσει και να ερεθίσει το καμένο δέρμα. Η ίδια λογική ισχύει και για τα αφρόλουτρα. 
  Μην χρησιμοποιείτε άλατα, έλαια και αρώματα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, και σκουπιστείτε με απαλή πετσέτα.
  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε scrub (απολέπιση) στην περιοχή και καλό θα ήταν να αποφύγετε και το ξύρισμα. 
  Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε 1 φλιτζάνι λευκό ξίδι (ή ξίδι από μήλο) σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Το μείγμα είναι στυπτικό, καθαρίζει και καταπραΰνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος. 

Κομπρέσες με τη βοήθεια των τροφών 

  Η κλασική συνταγή με το γιαούρτι είναι από τις καλύτερες επιλογές για να απαλλαγείτε από το ηλιακό έγκαυμα. Εφαρμόστε το γιαούρτι στην περιοχή, ξεπλύνετε και στεγνώστε απαλά.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποβουτυρωμένο ή πλήρες γάλα προσθέστε μερικά παγάκια. Εφαρμόστε κομπρέσες, για 15 έως 20 λεπτά και επαναλάβετε κάθε 2 έως 4 ώρες. Θα δείτε πως θα νιώσετε μια υπέροχη ανακούφιση. Αυτό συμβαίνει διότι το γάλα έχει ενυδατικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και λιπαρά. σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα που βοηθούν το δέρμα να διατηρήσει την απαιτούμενη υγρασία για τη δράση των επουλωτικών ενζύμων.
  Τυλίξτε ξηρό πλιγούρι βρώμης σε ένα τουρμπάνι ή μία γάζα και εμποτίστε το με νερό. Κάντε κομπρέσες με το υγρό κάθε 2 έως 4 ώρες. 
  Βέβαια, και το άμυλο καλαμποκιού είναι μία πολύ καλή λύση για τα ηλιακά εγκαύματα. Προσθέστε αρκετό νερό στο καλαμποκάλευρο, για να δημιουργήσετε μία πάστα και τοποθετήστε τη απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα. 

  Μία έξυπνη ακόμη λύση είναι το μαρούλι. Βράστε φύλλα μαρουλιού σε νερό και αφήστε το υγρό να κρυώσει για αρκετές ώρες. Βουτήξτε μέσα μπάλες από βαμβάκι και πιέστε απαλά στην περιοχή του ερεθισμένου δέρματος. 
  Μία τελευταία εναλλακτική από την κουζίνα σας είναι τα φακελάκια τσαγιού. Τοποθετήστε τα φακελάκια στην περιοχή του εγκαύματος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, αφού πρώτα τα έχετε βουτήξει σε κρύο νερό. Το τσάι έχει ταννικό οξύ, το οποίο φαίνεται να απαλύνει τον πόνο ηλιακού εγκαύματος. 

Κρέμες 
  Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή 1% υδροκορτιζόνης σε κρέμα για την πληγείσα περιοχή. Αυτό το είδος της κρέμας περιέχει ένα κορτικοστεροειδές και τρίβεται απευθείας πάνω στην πληγείσα από τον ήλιο περιοχή για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή (οίδημα).
 Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται κρέμα υδροκορτιζόνης σε όλα τα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων: 
του προσώπου
των γεννητικών οργάνων
  Επίσης, αποφύγετε τη χρήση κρέμας υδροκορτιζόνης σε παιδιά κάτω των δύο ετών.
  Ζητήστε συμβουλές από τον φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κρέμα υδροκορτιζόνης για τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος. 
  Βάλτε χυμό αλόης ή αλοιφή καλέντουλας στην περιοχή που έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα για να σας καταπραΰνει. Το χυμό αλόης και την αλοιφή καλέντουλας θα τη βρείτε σε φαρμακεία.

Ρούχα 
  Προτίμηστε ρούχα βαμβακερά και όχι συνθετικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου φορέστε πολύ απαλές και φαρδιές πυτζάμες χωρίς λάστιχο για να μη νιώθετε πόνο.

Πρόσωπο 

  Σχετικά με το μακιγιάζ σας: Μην βάφετε το καμένο σας πρόσωπο. Προτιμήστε να απλώσετε μόνο μια πούδρα, η οποία έχει την ικανότητα να δρα καταπραϋντικά ενάντια σε μια ταλαιπωρημένη επιδερμίδα. Αν πάλι δεν μπορείτε καθόλου, αφήστε να περάσουν 1-2 μέρες και μετά βάλτε το make up ή το concealer σας. 
  Χρησιμοποιήστε υγρά σακουλάκια τσάι και χαμομήλι για να ανακουφίσετε ηλιοκαμένα βλέφαρα. 
  Χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα ειδικά στο πρόσωπο, αλλά αποφύγετε τη χρήση κρεμών με αντιγηραντικά συστατικά μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της επιδερμίδας σας, για να μην έχετε παρενέργειες. Μπορεί το δέρμα σας να ευαισθητοποιηθεί σε κάποιο συστατικό και να υποφέρετε και στο μέλλον από αυτό. 

Εκ των έσω 
  Ενδείκνυται η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας ώστε να μειωθεί η φλεγμονή που έχει δημιουργήσει το έγκαυμα. Αν ο πόνος που νιώθετε είναι αφόρητος, μπορείτε να πιείτε 1-2 ασπιρίνες. Θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο, αλλά και από το πρήξιμο. 
  Πίνετε άφθονα υγρά για να δροσιστείτε και να αντικαταστήσετε το νερό που χάθηκε μέσω του ιδρώτα. Επίσης, θα βοηθήσετε στην πρόληψη της αφυδάτωσης (όταν η φυσιολογική περιεκτικότητα σε νερό στο σώμα σας είναι μειωμένη, προκαλεί δίψα και ζάλη). Πιείτε πράσινο τσάι, χυμό από ρόδι ή χυμούς φρούτων και φάτε φρούτα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση 
  Θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, διότι θα σας αφυδατώσει ακόμη περισσότερο. 


Γενικά
  Κρατήστε τα πόδια σας ή τα χέρια σας υπερυψωμένα αν έχουν υποστεί έγκαυμα 
  Ποτέ μα ποτέ μην τραβήξετε ή τρίψετε το δέρμα σας για να αφαιρέσετε με βίαιο τρόπο τα ξηρά του σημεία. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να ξεφλουδίσει από μόνο του, ενυδατώνοντας συνεχώς την περιοχή με μια ενυδατική κρέμα σώματος. 
  Τελευταίο αλλά σημαντικότερο όλων. Αν δείτε πως το κάψιμο δεν έχει ως αποτέλεσμα έναν απλό πόνο, αλλά συνοδεύεται από φουσκάλες, πυρετό ή ναυτία, επισκεφτείτε έναν γιατρό. 

ΠΡΟΣΟΧΗ
- Να μην παραμελείτε ένα έγκαυμα, ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες.
- Να μην ξεχνάτε να ελέγχετε το σημείο που κάηκε, για τυχόν επιμόλυνση.
- Να μη χρησιμοποιείτε λευκοπλάστ.
- Να μην εφαρμόζετε αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο.
- Να μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων.
- Να μη χρησιμοποιείτε οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
- Δε θα πρέπει να σπάτε τις φλύκταινες.
- ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ βούτυρο ή λάδι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑ. 
  Και να θυμάστε, ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος και δεν πρέπει να αγνοούμε την προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του. Ένα απλό κάψιμο, αν δεν το προσέξουμε μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα 

Μερικές από τις πηγές: εδώ, εδώ και εδώ

1 comment:

  1. Τα τζελ με αλόη είναι πολύ καλά.Ανακουφίζουν αμέσως.

    ReplyDelete
/body